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This document contains responses to questions from potential applicants for the Housing for a 
Healthy California (HHC) Article I Program and provides clarification and additional details 
regarding the HHC Guidelines, the 2020-2021 HHC NOFA, and the application process. 

The questions in this document were received during the 20-21 HHC NOFA webinar on January 
19, 2022, and through the NOFA inbox. To submit additional questions and inquiries regarding 
the HHC Program, please email HHCNOFA@hcd.ca.gov.  

 

*Note: Questions appear as asked/submitted 

 

                       QUESTION                              ANSWER 
1 Q. The current posted guidelines on the website 

are dated May 13, 2019. Will there be updated 
Guidelines released with Track Changes? 
 

A. The HHC Guidelines have not changed.  
Recent changes to the Program are included in 
the NOFA and were covered in detail in the 20-21 
HHC NOFA webinar. The PPT slides and a 
recording of the webinar are available on the HHC 
website. 
 

2 Q. Can you apply for additional funds if an Article 
II award was given? Or is this specific to Article I 
funds? 
 

A. OTC Applications for supplemental awards are 
only available for projects that have received 
previous HHC Article I awards. 
 

3 Q. Regarding the Expenditure Deadline of 
September 1, 2025 - Is this disbursement of all 
funds during the eligible construction period? Do 
we have to complete the perm loan closing prior 
to this date or just spend the funds? 
 

A. All HHC funds must be disbursed by the 
September 1, 2025, expenditure deadline.  If funds 
are used for construction, final disbursement may 
be made once construction is complete and a 
certificate of occupancy is issued, and there is a 
reasonable expectation that final budget and initial 
tenant beneficiary information will be provided 
within 90 days. 
 
 
 
 

mailto:HHCNOFA@hcd.ca.gov
https://www.hcd.ca.gov/grants-funding/active-funding/hhc.shtml
https://www.hcd.ca.gov/grants-funding/active-funding/hhc.shtml
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4 Q. Can the AMI mix change on non-HHC units in 
a subsequent application? 
 

A. The unit mix will need to be underwritten to 
determine if the project remains within the 
parameters of 2017 Uniform Multifamily 
Regulations Section 8310. 
 
 

5 Q. Will the funds be encumbered upon Standard 
Agreement execution? In the previous Standard  
Agreement terms, it is stated that the agreement  
can be terminated at any time and that funds are  
subject to appropriation risk.   

A. Yes, the Standard Agreement commits and  
encumbers the funds. That language is required for 
all state contracts, but it does not apply here  
because NHTF funds are not appropriated. NHTF  
funds are generated through an assessment on  
mortgages made by Fannie Mae and Freddie Mac,  
rather than through the HUD congressional  
appropriation process (like HOME and CDBG). This 
clause would be triggered only if/when HCD  
forward commits appropriated funds from a future  
fiscal year, and the actual amount allocated to the  
state is less than anticipated and therefore awards  
need to be reduced. 

6 Q The monitoring fees in the new NOFA are 
different than the original NOFA. Which fees 
should OTC applicants follow? 

A. The new fees apply to all applications submitted 
under the current 20-21 HHC NOFA. 
 

7 Q. Sep 2023 disbursement date may conflict 
with Round 2 of 9% tax credit awards. Will HCD 
work with developers who can't secure tax 
credits thus not meeting the Sept 1 construction 
start deadline? 
 

A. The September 1, 2023, deadline is for 
construction start, not disbursement. We don't 
have flexibility on the expenditure deadline, 
unfortunately, as these are federal funds, but we 
will work with developers to the best of our ability.  
Keep in mind, the FY22 NHTF NOFA will be 
released this summer, and the expenditure 
deadline for those funds will be in 2027. 

8 
 

Q. Do you need to be fully entitled to apply for 
HHC? 
 

A. HHC and NHTF funds are available to 
entitlement jurisdictions as well as non-entitlement 
jurisdictions. 
 

9 Q. Does HHC carry prevailing wage? 
 

A. Yes, state prevailing wage requirements apply, 
but Davis Bacon requirements do not apply to 
these funds. 
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10 Q. Since the application submittal is open from 
Jan. 17 to March 3, are awards based on a first 
come first serve bases? 
 

A. Competitive applications are due on  
March 1, 2022, and will be evaluated, scored, and 
ranked together as a group.  Over-the-counter 
applications for supplemental funds are only for 
projects that have already received HHC Article I 
funding. OTC applications are due February 15, 
2022, and will be evaluated on a first-come-first-
serve-basis. 

11 Q. When does the COSR get funded...at 
conversion and held in a reserve by the 
sponsor? or sooner to meet the expenditure 
deadline? 
 

A. Currently, Capitalized Operating Subsidy 
Reserves (COSR) grant funds are disbursed at 
permanent closing conversion and held in a 
reserve.  Now that we are allowing disbursements 
at construction closing and during the construction 
period, we are looking into and discussing the 
possibility of disbursing the COSR before perm 
conversion, to help us expend funds as soon as 
possible.  More information will be available soon. 

12 Q. Is the maximum 49% for HHC assisted units 
or all units? 
 

A. In projects of greater than 20 units, the  
department will fund no more than 49 percent of the  
project’s total units as HHC Assisted Units,  
however, please see Section 102(e)(2) of the HHC  
guidelines for a complete explanation of the  
variations to this rule. 

13 Q. Is a Phase I needed and are there  
requirements that it must be dated within a certain   
time from the application due date?  

A. All HHC projects must meet HUD’s  
NHTF Environmental Provisions, which includes  
having a Phase I.  HUD Guidance states that Phase 
I’s should be completed within six months of  
completion of the environmental review, but allows  
for limited updates if it’s more than six months but  
less than one year old.  If the Phase I you are using 
to complete the NHTF Environmental Provisions is 
older than six months and you don’t have time to 
update it before the application deadline, please 
submit your existing Phase I with an explanation 
that you are currently getting it updated and the 
date you expect to receive the updated version. 
For OTC applicants with a previously completed 
and approved NHTF Environmental Provisions 
review, you do not need to update the Phase I 
used for the review for your application. 
 

https://www.hudexchange.info/programs/environmental-review/htf/
https://files.hudexchange.info/resources/documents/Using-a-Phase-I-ESA-in-HUD-Environmental-Review.pdf
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14 Q. If we were looking to include HHC units within 
a new senior housing development, would the 
HHC tenants be 62+ or would we be required to 
accommodate tenants of whatever age? 
 

A. If the project is designed to meet the physical  
and social needs of senior citizens and is in  
compliance with California laws governing  
senior housing, HHC units do not have to be  
available to all ages - but those residents will need  
to meet the HHC's Target Population requirements. 
 

15 Q Do very low-income individuals who are not 
able to live independently, and face eviction 
qualify for this funding? 
 

A. “Target Population” means a person who is  
experiencing homelessness or chronic  
homelessness, and is a high-cost health user  
upon initial eligibility, and is either a Medi-Cal  
beneficiary or is eligible for Medi-Cal, and is eligible 
to receive services under a program providing  
services promoting housing stability, and is likely to 
improve their health conditions with Supportive  
housing. 
 

16 Q. Does the definition of "Rehabilitation" include 
conversions and adaptive reuse of existing 
structures? 
 

A. Yes. 
 

17 Q. Can these funds be used in existing HUD 
202/811 projects for rehab and supportive 
services for individuals aging in place and 
incapable of independent living? 
 

A. Residents of the HHC units must meet the 
definition of "Target Population" in the HHC 
guidelines (experiencing homelessness or 
chronic homelessness, and is a high-cost 
health user) 
. 

18 Q. Will there be a rural or small county set aside 
for those jurisdictions with fewer resources and 
potentially fewer homeless individuals? 
 

A. There is currently a 20 percent set-aside for 
projects located in rural areas, and there is no 
minimum award to make the program accessible 
to smaller jurisdictions. 
 

19 Q. Where is the list of attachments required to 
be submitted in addition to the application 
workbook? 
 

A. There is no required checklist that needs to be 
uploaded into the application in the Grants 
Management System (GMS); however, there is a 
list of required attachments needed for the 
application which will be made available in the file 
tab of the HHC solicitation page in GMS.  
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20 Q. Is there a minimum number of assisted units 

required as a percentage of the total unit count 
of the project? Also, are there any AMI% 
requirements for the proposed unit mix? Or does 
this play into scoring at all? 
 

A. There is no minimum number or percent of 
required HHC units in the project.  The only 
requirements are the proposed unit mix stated in 
the guidelines: 
The HHC units will be limited to 30 percent of Area 
Median Income (AMI) but there will be no limits on 
the number of units.  
 
 

21 Q. Does this program requires both a fee per 
unit and required debt service of 0.42%? 
 

A. No, HHC requires the per unit fee. but does not 
require the .42 percent. Other HCD state programs 
require .42 percent debt service; therefore, if you 
are using funds that require that as well, both 
would apply. 
 

22 Q. If an N/A or vacant lot is not accepted for 
relocation. Can you provide an example of what 
you are looking for? 
 

A. Supporting documentation can include an 
appraisal, phase I/II, or market study.  
. 

23 Q. If we already have a loan on one project, can 
we apply for another? 
 

A. If your project has already received an HHC  
Article I award through a previous NOFA, you are  
eligible to apply for a supplemental award through  
the Over the Counter (OTC) application process. 
 
 
 

24 Q. What is the difference between OTC and 
Competitive? 
 

A. Over the Counter (OTC) applications for 
supplemental funds are only for projects that have 
previously been awarded HHC funds from HCD.  
OTC applications will not be scored and ranked - if 
they meet minimum requirements, supplemental 
funds will be recommended to HCD's Internal Loan 
Committee. Competitive applications are for 
projects that have not already received HHC 
funding from HCD. Competitive apps will be 
reviewed, scored, and ranked together, and funds 
will be recommended for projects with the highest 
scores, based on funding availability. 
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25 Q. Are properties such as hotels and motels 
eligible for these funds (i.e., properties being 
submitted for Homekey funds) 
 

A. Yes, although the resulting housing must be 
permanent supportive rental housing, i.e., 
transitional housing is not eligible.  
 

26 Q. What is the Feb 15, 2022, deadline for? 
 

A. Over the Counter (OTC) applications for 
supplemental funds from previously awarded 
projects are due February 15, 2022. 
. 

27 Q.  When does the clock start for reimbursable 
soft costs? 

A. Twenty-four months before construction 
closing. 
 

28 Q.  I’m still unclear about the scoring for rental 
subsidy.  Since HHC only funds units that are 
<=30 per% AMI, doesn’t this mean that each 
project will be receiving the 15 points even if it 
does not have an existing rental subsidy 
committed (since section “b” of the definition 
includes all 30% AMI units)? 
 

A. No, the distinction is whether the rents are set 
at a maximum of 30 percent of 30 percent AMI 
(the rent limit) or set at 30 percent of actual 
household income. HHC Guidelines Section 
111(e)(1)(b) allows for projects to receive full 
points if the rents are set at 30 percent of actual 
household income (not 30percent of AMI) AND the 
project cashflows without a subsidy.  
 
 
 

29 Q.  Is a title report recommended/required as 
part of site control confirmation? 
 

A. The preliminary title report is required as we  
want to see who currently owns the project 

 
30 

Q. Please clarify the required eligible population.  
Must residents meet BOTH the homeless ELI 
criteria AND be a documented high-cost health 
user?  Or are these two different options and 
HHC will fund units that are only homeless ELI 
but have no health issue at all? 
 

A. The “Target Population” definition requires that 
the eligible applicant be homeless and a high-cost 
health user upon initial eligibility. Please refer to 
the complete definition in the current HHC NOFA. 
. 

31 Q. Are the corporate, LLC and LP entity org 
documents all needed? 
 

A. The LLC and LP organizational documents will 
be necessary for the Standard Agreement to be 
completed.  
. 

32 Q. Does the LP need to be formed at the time of 
application or eligible for additional points if it's in 
place at the time of application? 
 

A. To meet the tight deadlines, it is ideal to have  
the LP formed before application, but this is not  
required. No additional points are issued. 
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33 Q. What is the anticipated timeline for award 
announcements? 
 

A. We will make our best effort to award in March 
2022 for Over the Counter (OTC) applications. We 
will make every best effort to award 
announcements in June 2022 for competitive 
applications. 
 

34 Q. Can you expand on how to evidence Section 
111 (e) (1) (b)? Is this a self-cert that we will rent 
at 30% of their income? If so, what do you want 
to see in underwriting? 
 

A. Yes, if you are making the HHC units affordable  
to tenants by restricting rents to 30% of actual  
household income without an ongoing subsidy,  
we’ll want you to self-certify to this, AND we’ll want 
to see rents in your proforma reflecting the actual  
income levels of the population served by the  
project. We will underwrite under two scenarios,  
restricted and proposed, to ensure that the project  
will be feasible. The restricted scenario shows the  
maximum rents allowed, while the proposed shows 
the expected lower rents expected. 
 
 

35 Q. Would you accept a supportive service plan 
that was previously approved by HCD-VHHP? 
 

A. The Departments VHHP and HHC programs 
use different forms and have different 
requirements. Supportive service plans will need 
to be reviewed specifically for HHC. 
 

36 Q. Within the definition of Target Population and 
Section 105. Occupancy and Income 
Restrictions, does an HHC project have the 
flexibility to house a person in an HCC assisted 
unit who is Experiencing homelessness but 
can only meet one of the three documentation 
requirements in Section 105 (b).   
 

A. No, tenants residing in HHC units must at a  
minimum meet Section 105(b)(1): Medical  
enrollment or eligibility, and (2): high-cost health  
user – and must either be experiencing  
homelessness or chronic homelessness to be  
considered eligible for the HHC Program.   
Regarding 105(b)(2), documentation of a person’s  
status as experiencing chronic homelessness may  
be captured through any one of the three options 
listed in a, b, and c. 
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37 Q. How can a COSR grant be used to pay for 
things like taxes, insurance, and utility expenses? 
Would these expenses need to be spread out for  
15 years?  
 

A. A Capitalized Operating Subsidy Reserves 
(COSR) grant is used to capitalize a reserve to 
specifically cover “the deficit remaining after the 
monthly rent payment for the HTF-assisted unit is 
applied to the HTF-assisted unit's share of monthly 
operating costs.” Per NHTF regulations at 
93.201(e), eligible operating costs that may be 
included in the calculation for a capitalized 
operating cost assistance reserve (we call this a 
COSR) are “insurance, utilities, real property 
taxes, and maintenance and scheduled payments 
to a reserve for replacement of major systems 
(provided that the payments must be based on the 
useful life of each major system and expected 
replacement cost) of an HTF-assisted unit”. These 
expenses are annualized over a minimum of 15 
years.  Please reference the Cash Flow tab in the 
HHC App and Section 108 of the HHC Guidelines.  
Requests to draw the operating cost reserves 
must be submitted to HCD for prior approval.  
 

38 
 
 

Q. If the COSR is set up for a minimum of 15  
Years, wouldn’t that mean it would go past the  
five-year expenditure deadline? 

A. No, because the funds are disbursed by HCD at 
closing to fund the project’s operating cost 
reserve, they are considered expended.  Please 
reference Section 108 of the HHC Guidelines. The 
COSR “shall be sized to cover the anticipated 
operating deficits attributable to the Assisted Units 
for a minimum of 15 years.”  
 

39 Q. In the OTC application under Minimum  
Requirements, there are two fields to upload LSP 
experience documents – will the LSP contracts be  
sufficient to document experience, or is a second  
type of documentation also required? 
 

A. Yes, the Lead Service Provider contracts are 
sufficient to document experience in the Over the 
Counter (OTC) application.  

40 Q. In the OTC Application under the Applicant  
Information Tab and the Development Information 
tab, what is meant by “Certification and Legal  
Worksheet” for each entity? 
 

A. This is referring to the Certification & Legal 
Status tab within the HHC Over the Counter (OTC) 
application. 
 
 
 
 

https://www.ecfr.gov/current/title-24/subtitle-A/part-93/subpart-E#p-93.201(e)


  
Housing for a Healthy California (HHC)  

Article I Program 
 FAQ’s 

 

9 

41 Q. Is an updated Market Study required for the  
OTC application? 
 

A. We are not requiring updated Market Studies 
for Over the Counter applications at this time; 
however, the current Market Study will need to be 
uploaded into the OTC Application. 
 

42 Q. Is a Fair Housing legal opinion Required? 
 

A. Yes, it is required, please see section 119 of 
the HHC Guidelines for further clarification. 

 

 

 

 


